[ Generalna ] 26 Decembar, 2010 15:22

 Od 2003. godine, ciglana ''Kubrsnica'' iz Arandelovca radi u sastavu kompanije Univerzum Ciglane.

Ciglana u Arandjelovcu ima dugu tradiciju proizvodnje ciglarskih proizvoda. Davne 1939.godine osnovana je ciglana ’’Ringlov’’ koja je preteca sadasnje ciglane u Arandjelovcu. Ciglana je u vise navrata modernizovana. Ugradnja nove opreme i modernizacija je izvrsena između 1976. i 1978.godine. Posle toga proizvodnja je uvecana na 25 miliona jedinica NF (normalni format) proizvoda godisnje. Dug vremenski period sve do 1988. godine ciglana je funkcionisala u okviru zajednickog preduzeca ’’Standard’’ a nakon toga kao zajedničko preduzece. Pored osnovnog proizvodnog programa (proizvodnja fasadne opeke i giter bloka) od 1991. godine preduzece uvodi i osvaja nove proizvodne programe: izrada fert gredica, proizvodnja preskastih materijala za  zavrsne radove u gradjevinarstvu, proizvodnja tenisita za teniska igralista i atletske staze.


U 2003. godini na licitaciji, kupljena je ciglana ''Kubrsnica'' sa sedistem u Arandjelovcu. Modernizacija je uradjena 2004. godine, odmah nakon privatizacije, postavljena je nova automatika i automatski transport do tunelske susare, ubacena je nova linija slaganja robe sa robotom kao i nova linija razlaganja pecene robe takodje robotom. Ugradjena je najsavremenija  italijanska oprema firme Bongioannie Macchine kao i firme Capaccioli Italy.

[ Generalna ] 26 Decembar, 2010 15:13

   Na jugoistocnoj periferiji Arandjelovca, sa desne strane recice Kubrsnice, uzdize se brdo Risovaca sa pecinom, znacajnim arheoloshko-paleontoloshkim i speleoloshkim nalazistem. Dugogodisnjim istrazivanjima risovacke pecine otkriveno je obilje fosilizovanih ostataka faune ledenog doba, kao i tragovi materijalne kulture neandertalskih lovaca-artefakta od kamena i kosti, koja potvrdjuju paleolitsku starost ove stanice.

Sistematskom analizom osteoloskog materijala determinisano je preko 20 vrsta sisara, pretezno pripadnika toplodobne stepske faune-pecinski medved, pecinski lav, pecinska hijena, divlji konj, divlji magarac, sumski jelen, dzinovski jelen, divlje govece, vuk, lisica, dabar itd., dok su samo tri zivotinje izraziti predstavnici hladne klime-runasti nosorog, mamut i bizon. Starost otkrivenih kostiju procenjuje se na oko 30.000-100.000 godina.

Fosilni covek starijeg kamenog doba svoja orudja je izradjivao od kamena i kostiju ulovljenih zivotinja svesno koristeci svoju inteligenciju u teskoj borbi za sopstveni opstanak i odrzanje svoje vrste u celini i baveci se lovom kao osnovnim zivotnim opredeljenjem. Kulturni inventar Risovace dao je vazne odgovore za arheolosku nauku, pre svega, jer je potvrdio postojanje paleolitskih kultura i na podrucjima juzno od linije Sava-Dunav i pruzio nove dragocene podatke o nacinu zivota praistorijskih ljudi.

Risovaca spada u proste pecine (cini je jedan kanal duzine 135 m) nastale radom podzemnih voda. Svrstava se u red suvih pecina sa malo prokapnih voda i konstantnom temperaturom od 10 -12 0C, nezavisno od godishnjeg doba.

S obzirom na arheoloski znacaj, paleontolosko bogatstvo i znatne prirodne vrednosti, pecina Risovaca je 1983.godine proglasena kulturnim dobrom od velikog znacaja, a 1995. je sa okolnim prostorom od oko 13 hektara, stavljena pod zastitu kao spomenik prirode i kategorije. Risovaca je uredjena i otvorena za turisticke posete septembra 1978.godine, a sve u cilju da se taj davnasnji beleg zivota i kulture naseg dalekog pretka iz ledenog doba sacuva za sadasnjost i buducnost kao svedocanstvo o neprekinutim ljudskim korenima starim 50.000 godina.