[ Generalna ] 14 Novembar, 2010 16:33

     Hotel je sagradjen 1939.godine u vreme Dunavske banovine.Kao deo prostorno,kulturno-istorijske celine Bukovicka banja,1989.godine,proglasen je za kulturno dobro i stavljen pod zastitu drzave.Hotel se nalazi u centru grada Arndjelovca.Hotel raspolaze sa 130 kreveta u 65 soba i 8 apartmana koji su kompletno renovirani.

  Telefoni za informacije i rezervacije: 034/713-431,034/725-226

 

[ Generalna ] 07 Novembar, 2010 12:36
  Staro zdanje je dvor koji je pripadao dinastiji Obrenovic, nalazi se u Arandjelovcu. Gradnju je zapoceo knez Milos Obrenovic 1859. godine tokom svoje druge vladavine, po projektu minhenskog ucenika, arhitekte Koste Sreplovica, a gradnju dvora je zavrsio njegov sin knez Mihailo Obrenovic. Dvor Staro zdanje je svojevrstan spomenik kulture, tokom 19. veka uz Kapetan Misino zdanje u Beogradu predstvaljao je jednu od najlepsih i najvecih zgrada u Srbiji

Iako proglasen vrednim kulturno-istorijskim spomenikom, hotel “Staro zdanje”, jedan od najcuvenijih primera srpske arhitekture romantizma, prepusten je propadanju. Punih 13 decenija hotel “Staro zdanje” u parku Bukovicke Banje privlacio je svojom prelepom reprezentativnom arhitekturom srpskog romantizma brojne domace i strane goste. Do prosle godine bio je simbol Arandjelovca, na starom grbu grada, turistickim prospektima i razglednicama.

Sa 9.000 kvadratnih metara prostora, prvobitno je bila zamisljena kao Skupstina Knezevine Srbije, medjutim, premestanjem tadasnje prestonice iz Kragujevca u Beograd, Staro zdanje postaje dvor – letnjikovac dinastije Obrenovic. Najimpresivnije deo dvora je balska sala, poznata ka Knezeva sala. U sali se nalazi centralni luster, sastavljen od mnogo delica kristala i cetiri manja lustera, koja ga okružuju. U Dvoru Staro zdanje se nalaze vredne umetnicke zbirke slika, kao i stilski namesta

 

[ Generalna ] 07 Novembar, 2010 12:07

     Specijalna bolnica "Bukovicka banja"pruza se kompletan medicinski tretman obolelima od secerne bolesti,bolesti zeludca i dvanaestopalacnog creva,jetre,zuci,mokracnih kanala,reumatske bolesti i postraumatskih stanja uz posebne komercijalne programe kao sto su programi za sportiste.

Specijalna bolnica je smestena u parku Bukovicke banje.

Telefoni za informacije:034/725-250,725-251,faks:034/724-186

 

[ Generalna ] 28 Oktobar, 2010 13:57

  ARANDJELOVAC - Samo do pre desetak godina Arandjelovcani su isticali da zive u gradu u kome je priroda, kada je stvarala svet, bila tako izdasna i darivala mu tri prirodna dobra: mineralnu vodu, mermer i glinu. Iako izvori mineralne vode nisu presusili, a mermera i gline jos ima u izobilju, Arandjelovcani bi najradije danas da se isele iz svog zavicaja jer je u toj varosi skoro sve zamrlo. 

  Od prodaje drustvenih preduzeca, od koje se mnogo ocekivalo, na kraju su stigle samo mrvice. Od sest privatizovanih preduzeca samo su akcionari „Knjaza Milosa“ dosli do lepih para. Nazalost, od gotovo 85 miliona evra, koliko je pripalo malim akcionarima, ulaganja u biznis i pokretanje nekog posla u kojem bi se zaposlili oni koji su proglaseni tehnoloskim viskom gotovo da nije ni bilo. Evri su uglavnom ulozeni u nekretnine u Beogradu, na Kopaoniku i Zlatiboru, ali i van granica Srbije. Mnogo novca je potroseno na kupovinu automobila i opremanje kuca i stanova. 

    Od nekada 39. mesta u Srbiji po prosecnim zaradama, Arandjelovac danas nije ni medju prvih 100. Od 12.000 nekada zaposlenih u arandjelovackoj privredi i vanprivredi danas siguran posao ima samo polovina njih. Do kraja privatizacije taj broj jos jednom ce biti prepolovljen. 
    U Bukovickoj banji turizam je potpuno zamro. Smestaj u hotelima je izuzetno los. Hotel „Izvor“ se već trecu godinu renovira, a restauraciju cekaju i letnjikovac Obrenovica „Staro zdanje“, ali i hotel „Sumadija“. 
    Svaka vlast dolaskom na celu opstine klela se da joj je turizam na prvom mestu, a Arandjelovac kao grad banja - prioritet. Nazalost, to je bila samo politicka fraza i lepak za gladan narod. A gladnog naroda je sve vise...

[ Generalna ] 28 Oktobar, 2010 13:44

  Privatna kompanija “PESTAN” bavi se preradom plasticnih masa, PVC-a, polipropilena i polietilena. Dnevna potrosnja ovih sirovina je oko 50 tona. Da bi odgovorio visokim zahtevima evropskih standarda, PESTAN ulaze znatna sredstva u modernizaciju i automatizaciju opreme kako bi se sto bolje nosio sa konkurencijum na trzistu i poznatim proizvodjacima. PESTAN je pored stare izgradio i novu fabriku sa 20.000 kvadrata pokrivenog prostora i isto toliko otvorenog skladisnog prostora. Celokupna proizvodnja preduzeca “PESTAN” je prilagodjena evropskim standardima.Preduzece je osnovano 1989 godine sa imenom “SUPERPLAST” u Bukoviku kod Arandjelovca. Razvojem SUPERPLASTA osniva se proizvodno preduzece “BUKULJA” i trgovinsko “PESTAN”. U 1996. godini formira se danasnje preduzece “PESTAN” koje kasnije, u skladu sa zakonskim odredbama, postaje d.o.o.

 

 

[ Generalna ] 24 Oktobar, 2010 19:24
   Najpoznatije preduzece iz Arandjelovca je AD "Knjaz Milos" koje sem mineralne vode, proizvodi i puni sokove i energetske napitke. Holding korporacija "Samot" proizvodi vatrostalne materijale i vrsi eksploatisanje ruda, a za "Elektroporcelan" proizvodi elektroporcelan i izolatore. Elektrokeramika proizvodi se u DD "Elka". Eksploataciju mermera vrsi preduzece "Vencac" a proizvodnjom PVC cevi bavi se PP "Pestan". DD "Kubrsnica" proizvodi gradjevinski materijal (opeke i montazne nosace). Pored pomenutih postoji veliki broj manjih privatnih preduzeca.
[ Generalna ] 22 Oktobar, 2010 00:10
   Ono po cemu je Arandjelovac najpoznatiji je blagotvornost kisele vode kojom je jos 1811.godine svoje zdravlje lecio Dositej Obradovic.Na licni zahtev kneza Milosa bukovicka voda je dopremana u butelama i koriscena na dvoru,a pocetkom XX veka pocinje i rucno flasiranje kisele vode "Knjaz Milos" da bi se kroz decenije punjenja ova voda okitila najvisim medjunarodnim odlicjima za kvalitet.Kada se pomene voda ne moze se zaobici ni velelepni park Bukovicke banje koji se prostire na povrsini od 21,5 ha sa stalnom postavkom mermernih skulptura,najpoznatijih nasih i svetskih autora,nastalih u tridesetogodisnjem postojanju medjunarodne smotre umetnosti "Mermer i zvuci" koja pored mermernih skulptura organizuje i manifestaciju "Svet keramike",a i organizuje pozorisne predstave,koncerte i folklorne priredbe.Sve manifestacije se obavljaju na letnjoj otvorenoj sceni ili u prelepoj "Sali knezeva" hotela "Staro Zdanje",gradjevine stare preko 150 godina,koja gradu podari dinastija Obrenovic.U parku se nalazi i paviljon knjaza Milosa i nekoliko izvora mineralne vode koja su banjskom lecilistu koristi zajedno sa glinom za lecenje oboljenja gastrointestinalnog i hepatolibijarnog sistema,bolesti respiratornog sistema i povrede lokomotornog sistema.
[ Generalna ] 22 Oktobar, 2010 00:04
    Arandjelovac je mlad grad. Osnovu grada cine Bukovik i Vrbica. Najstariji pismeni podaci o Bukoviku poticu iz 15. veka. U srednjem veku ceo kraj je bio povezan sa Rudnikom, tada najvaznijim mestu u Sumadiji. Kada su Osmanlije 1459. osvojili Smederevo, njihova vojska je ovladala i ovim krajem. Pavle Bakic je iz Vencaca sa 1000 ratnika presao u Ugarsku i postaje srpski despot.U to vreme pominje se Vrbica kao nenaseljeno mesto u kragujevackom distriktu. Godine 1735. u Vrbici se pominje sanac sa oko 50 domova i mozda 300 do 350 stanovnika. Komandant sanca bio je Mijusko Kujundzic koji je zapovedao svim vojnim obveznicima ovog kraja. Osmanlije su 1739. godine ponovo zavladali centralnom Srbijom. Njihove represalije izazvale su jos jednu veliku seoba Srba u krajeve severno od Dunava i Save.Mnogi su trazili spas u hajduciji. Iako su Osmanlije poslali svoje elitne trupe, janjicare, hajducija se u celom regionu juzno od Dunava i Save nije mogla ugusiti, isto zbog Carske Austrije u susedstvu u koju su hajduci mogli da se povuku ili prikljuce raznim vojnim jedinicama. Prvi srpski ustanak je izbio 1804. godine, u Orascu, gde su se skupili narodni prvaci i ugledni ljudi. Ustanike je zakleo bukovicki prota Atanasije,  a Karadjordje izabran za vodju ustanka.

  Posle srpskih ustanka 1804 i 1815 mesto se razvija i napreduje. Spomenik ustanicima iz Prvog srpskog ustanka nalaze u selu Orasac 6 km od Arandjelovca, gde se nalazi memorijalni kompleks smesten oko Maricevica jaruge gde je zapoceto stvaranje moderne srpske drzave.

[ Generalna ] 16 Oktobar, 2010 22:11

      Arandjelovac je opstina i grad u Srbiji.Nalazi se u podnoziju planina Bukulja i Vencac na oko 255 m nadmorske visine,na oko 76 km od Beograda.Opstina obuhvata dve gradske i 18 seoskih mesnih zajednica.U samom gradu nalazi se Bukovicka banja.Administrativno pripada Sumadijskom okrugu sa sedistem u Kragujevcu.

    Aradndjelovac ima oko 30000 stanovnika,a na podruciju opstine 60000 stanovnika.Ovo naselje je u skoro potpunosti naseljeno Srbima,a u drugoj polovini 20 veka stanovnistvo se petostruko uvecalo.

        Sadasnja teritorija Arandjelovca je pripadala selu Vrbica.Posto je knez Milos Obrenovic cesto boravio u Arandjelovcu tj. u lecilistu Bukovicke banje odlucio je da u Vrbici  1858  godine podigne crkvu i posveti je Svetom Arhandjelu Gavrilu,a od dela sela Vrbice sa delom sela Bukovik formira varos koje se danas zove Arandjelovac.

 

 

 

«Prethodni   1 2